De rol van de sportfysiotherapeut bij hardloopblessures
De sportfysiotherapeut is samen met de sportarts de expert om het letsel in kaart te brengen.
Allereerst vindt er een uitgebreid vraaggesprek plaats (anamnese), van daaruit zal de sportfysiotherapeut een inschatting maken waar het probleem zich bevindt. Aan de hand van een sport fysiotherapeutisch onderzoek worden (provocatie)testen gedaan om de klacht op te sporen. Ook wordt er gekeken naar omliggende gebieden om te bepalen of die een negatieve rol speelt en wanneer mogelijk een loopanalyse gedaan moet worden. Indien noodzakelijk, kan een echografisch onderzoek gedaan worden om de diagnostiek en het behandelbeleid aanvullend te ondersteunen.
Als ondanks het uitgebreide fysiotherapeutisch onderzoek nog verder (beeldvormend)onderzoek noodzakelijk zijn komt de sportarts in beeld.
Herstel van blessures
Bij herstel is erg belangrijk om het lichaam zoveel mogelijk te blijven belasten en fit te houden. Niet meer belasten en volledig rust nemen werkt averechts. Het spierweefsel neemt dan af en het peesweefsel wordt minder van kwaliteit. Dit maakt, wanneer je weer kan gaan hardlopen, een grotere achterstand. De sportfysiotherapeut en de sportarts kunnen je hierbij goed begeleiden. Naast behandeltechnieken in de spreekkamer, is het belangrijk de juiste oefeningen te doen om het geblesseerde weefsel en de gehele bewegingsketen sterker te maken. Dit noemen we “Loadmanagement”.
Ook krijgen we steeds meer kennis over de rol van voeding in relatie tot herstel. Daarom schakelen we met regelmaat de diëtist in. Goede voeding is belangrijk voor een gezonde lichaamssamenstelling en voor opbouw van spierweefsel.
Bij de lichaamssamenstelling houden we rekening bij mensen met overgewicht, maar ook ondervoeding. Dit komt namelijk wel eens voor bij sporters. In sommige gevallen is er zelf sprake van een eetstoornis. Binnen het Hardloop Expert Centrum hebben we de know-hows als het gaan om eetstoornis of als het gaat om gewichtsafname.