In het vorige bericht benoemde onze sportarts Tessa Backhuijs de term “hip lock”. Wat we bedoelen met hip lock en wat het belang is leg ik graag uit.
Tijdens het hardlopen pendel je het ene been naar voren terwijl het andere been zich in de landings- en afzetfase bevindt. Heel vaak zien we bij lopers een zogenaamde hip drop in deze fase. Dat wil zeggen dat de heup van het vrij hangende been (zwaaibeen) lager gepositioneerd is dan de heup van het standbeen. Vaak is dit te wijten aan een niet goed ontwikkelde looptechniek; door te weinig spierkracht en coördinatie vanuit de bil- en rompspieren. In feite hoort de heup van het zwaaibeen minstens even hoog of liefst iets hoger te staan dan de heup van het standbeen. Deze stand noemen we de hip lock en zorgt voor een stabiel geheel.
Hip drop
Wanneer er sprake is van hip drop en feitelijk het systeem niet stabiel is, worden andere structuren in het lichaam meer onder druk gezet of functioneren deze niet optimaal. Structuren die onder druk gezet worden, zoals het knie- en enkelgewicht met bijbehorende spieren, zijn dan at risk voor het ontstaan van blessures. Bekende blessures als de “lopersknie” (frictiesyndroom) of mediaal tibiaal stress syndroom (springschenen/scheenbeenvliesontsteking) kunnen hiervan het gevolg zijn. Bij een hip drop verrichten onder andere de rug- en buikspieren niet optimaal hun werk. Hierdoor is er sprake van een instabiel spierkorset en vinden krachten vanuit de romp naar de benen en vice versa niet goed plaats. Dit kan klachten geven in de lage rug en heupregio en gaat ten koste van loopefficiëntie.
Hip lock oefeningen
Met behulp van specifieke oefeningen trainen we de hip lock waarbij we basaal beginnen en heel hardloop specifiek eindigen. Hierbij maken we veel gebruik van externe verstoringen zoals verschillende ondergronden, elastieken, een aquavest, aquabal en of aquabag om het systeem zo stabiel mogelijk te maken onder allerlei omstandigheden.
Tip
Laat je eens vanaf de achterzijde filmen tijdens het hardlopen en kijk eens goed of er sprake is van een hip drop of hip lock. Laat een opname maken in het begin en aan het einde van de training onder vermoeidheid. Zie je verschil?
Heel veel succes en bij vragen, neem gerust contact op.
Robert Jongh, Sportfysiotherapeut Hardloop Expert Centrum
r.jongh@jonghenvanosta.nl