“Hardlopen is slecht voor mijn gewrichten en ik ben niet gemaakt om te rennen.”
Dit zijn opmerkingen die ik zowel als hardloper maar ook als sportfysiotherapeut met enige regelmaat hoor. De vraag is: Klopt het dat hardlopen slecht is voor je gewrichten en dat je “er niet voor gemaakt” bent? Het antwoord ligt in het volgende: Wat doe je als je in gevaar dreigt te raken? In 90% van de gevallen zet je het op een rennen…
Invloed Westerse leefstijl
Rennen en dus ook hardlopen is een van de primaire en soms dus levensreddende eigenschappen van een mens en dier. Door de evolutie maar vooral door onze “Westerse leefstijl” zijn we niet meer gewend aan rennen. Op de opmerking “hardlopen is slecht voor de gewrichten” is mijn denkwijze vaak eerder andersom… Je gewrichten zijn te slecht om hard te lopen omdat ze niks gewend zijn. Doordat we ons chronisch onderbelasten door hele dagen te zitten, maakt dat onze gewrichten, maar ook pezen en spieren kwetsbaar worden. Daarnaast leven we in een maatschappij waarbij overgewicht een rol speelt. Een te hoog BMI zorgt ook voor vervetting van spieren en pezen. Kort door de bocht gezegd: Sommige mensen zijn niet zo zeer niet gemaakt om te rennen maar eerder in een situatie terecht gekomen dat het lijf “mismaakt” is om te rennen.
Herstel kost tijd
Natuurlijk heeft de ene persoon meer aanleg om goed en hard te kunnen lopen dan een ander zoals de ene persoon beter kan studeren dan de ander. Een ander aspect dat speelt is de factor geduld, lees tijd. We leven in een maatschappij waarin alles super efficiënt en snel verloopt. Waar je 20 jaar geleden middels het schrijven van een brief een kleine week moest wachten op een reactie, raken we nu al geïrriteerd als iemand binnen een dag of zelfs dagdeel niet reageert op je mail of app. In deze snelle technologische maatschappij verwachten we dat alles snel opgelost is, echter ons lichaam heeft zich evolutionair niet in het tempo ontwikkeld als de technologische ontwikkeling. Opbouwen van hardlopen kost tijd, herstel kost tijd. Sommige beginnende hardlopers denken in een paar maanden tijd een halve of zelfs de hele marathon te kunnen lopen. Uitzonderingen daargelaten is dit een onrealistisch doel.
Respecteer je lijf
Op moment van schrijven van deze blog kamp ik zelf met een kniepees blessure en staat op 10 oktober de Chicago Marathon gepland… Ja ook bij mij, met 25 jaar ervaring als (sport)fysiotherapeut en 35 jaar als hardloper, speelt ongeduld een rol. Dan ben je toch weer even patiënt en (top)sporter. Maar ook ik moet mijn lijf respecteren en zorgen dat het weefsel voldoende sterk wordt om de uitdaging aan te kunnen.
Wil jij je doelen behalen?
Binnen het Hardloop Expert Centrum hebben we voldoende kennis om je te helpen bij het opbouwen van het hardlopen en je doelen te behalen. Zo nodig kunnen we terugvallen op andere experts met wie we samenwerken.
In mijn volgende blog zal ik wat meer vertellen over herstel van weefsel.